Verspreiding van de plataan-netwants (Corytucha ciliata) op platanen in Bergen op Zoom

Bij de Landelijke Insectenwerkgroep van de KNNV is een rapport uitgekomen met de resultaten van een vijfjarig onderzoek, dat in de eerste plaats gericht was op het volgen van de verspreiding van de plataan-netwants (Corytucha ciliata) op platanen.

Het onderzoek is gedaan door twee leden van de LIW, Vera Vandenbulcke en Gerrit Groeneweg, die in Bergen op Zoom wonen.

Het onderzoek richtte zich op overwinteraars achter de loszittende schors van de plataan. Behalve plataan-netwantsen is onder de schors een veelheid aan soorten insecten en andere geleedpotigen aangetroffen, waaronder 38 soorten wantsen. En daarmee is de rol van de schors van platanen aangetoond in de biodiversiteit. Tot nu toe stonden platanen bekend dat er weinig insecten op aanwezig waren.

Het onderzoek is uitgevoerd in de wintermaanden van 2018/’19 tot en met 2023/’24 en omvat alle openbaar toegankelijke platanen op en langs de Brabantse Wal.

De plataan-netwants is een invasieve exoot, die voor zover bekend, in ons land geen schade veroorzaakt. In 2018 is de soort voor het eerst binnen het onderzoeksgebied waargenomen. Inmiddels heeft het insect zich over nagenoeg de gehele bebouwde kom van Bergen op Zoom verspreid.

Zie voor het rapport https://liw.knnv.nl/kennisbank/wantsen-op-platanen-in-bergen-op-zoom/
https://liw.knnv.nl/kennisbank/veelpoot-2024-nummer-4/

Posted on 23 de outubro de 2024, 04:58 AM by optilete optilete

Comentários

Nenhum comentário ainda.

Adicionar um Comentário

Iniciar Sessão ou Registar-se to add comments